Clafoutis z jabłkami

Kiedy po raz pierwszy (lata temu) przygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” 😉 tylko to nie zakalec! 🙂 Clafoutis to francuski deser, owoce w cieście, ciasto jakby naleśnikowe, w którym zatopione są rozmaite owoce. Uwielbiają je dzieciaki, ja najczęściej wyjadam z formy sporą łyżką do szklanki mleka… pycha! Nie każdemu przypadnie taka konsystencja, ale warto spróbować z ulubionymi owocami. Gotowy deser przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową.

CLAFOUTIS z jabłkami

Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • opakowanie cukru z wanilią
  • dowolne owoce, 500 g u mnie 3 posiekane w kostkę jabłka – 1 ze skórką, dla koloru
  • do posypania cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą mąkę z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i mlekiem. Dodaję jajka. Mieszam dokładnie.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem. U mnie naczynie o wymiarach 22 x 22 cm. Może być tortownica lub mniejsza forma do tarty.

Układam równo pokrojone w kostkę owoce, wlewam na nie ciasto.

Piekę w temp. 190 st. C przez 20 minut. Wybieram środkową półkę, piekę programem góra plus dół, bez termoobiegu.

Gotowe clafoutis przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Inspiracja: Pyszne 25, A. Starmach.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.