Colesław

Tak naprawdę, to najlepsza sałatka colesław jaką do tej pory jedliśmy z mężem. Nie tylko dlatego, że zrobiona samemu, także dlatego że składniki i ich ilość dobieramy sami, według gustu, no i … wiemy co jemy:)

W domu, dania zrobione samemu zawsze smakują najlepiej. Jest frajda z tego, że przygotowało się coś co smakuje nie tylko Tobie, ale i innym. A jedzenie szybko znika ze stołu 🙂

Nic więc dziwnego, że w domu zazwyczaj wspólne posiłki są tak ważne. Chciałabym Wam pokazać, że sałatka colesław nie tylko ze sklepowej półki lub na mieście smakuje dobrze.

Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki.

Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty – średnia główka
  • 2 marchewki
  • 1 większa cebula

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki majonezu Kielecki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę dobrze umyj, usuń zewnętrzne twarde liście, a resztę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekaj.

Następnie przygotuj sos do sałatki mieszając w misce wszystkie składniki do sosu, doprawiając do smaku.

Wszystkie drobno posiekane i starte na tarce warzywa połącz w misce, polej sosem, dopraw do smaku. Przed podaniem włóż do lodówki na 2 godziny.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.