Crumble z owocami, najlepiej sezonowymi smakuje zawsze. Pasują każde owoce, deser pięknie pachnie masłem, owocami i ciepłem lata. Owoce pod kruszonką to prosty, wyjątkowy i bardzo smaczny deser, nie tylko na upalne dni. Obok panny cotty zajmuje szczególne miejsce w moim letnim, sezonowym menu. Do kruszonki możecie dodać trochę wiórków kokosowych lub cukier z wanilią. Crumble podaję z lodami waniliowymi lub śmietankowym, spróbujcie – będzie pysznie! Ten deser smakuje o każdej porze dnia i roku 🙂
Crumble ze śliwkami i morelami
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, drobno posiekanego
- 120 g cukru
OWOCE:
- 500 g śliwek
- 3 morele
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Naczynie żaroodporne o wymiarach: 20 x 20 cm. Może być także tortownica o średnicy ok. 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Składniki na kruszonkę umieszczam w misce, szybko zagniatam do powstania grudek.
Owoce myję, usuwam pestki, siekam w kostkę. Łączę w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam nimi dno formy. Na nią wysypuje równomiernie kruszonkę.
Na środkową półkę z wyposażenia piekarnika wkładam crumble z owocami i piekę 35-40 minut do zezłocenia kruszonki.
Podaję ciepłe lub chłodniejsze z gałką lodów waniliowych. Szybkie i proste crumble gotowe.
Smacznego 😉
Uwielbiamy crumble!
Najlepuej z lodami waniliowymi – mniam!
🙂
Zgadza się Kasiu! 😉❤
Pycha :))
Dziś zrobiłam. Jezu! Jakie to dobre!! 😉😉😉😉
Milena
Super! ❤
Najlepsze ze słodyczy co może być!! Kruszonka i połączenie Pani owoców! CUDOWNY DESER PANI ANIU.
Robię już 5 deser z Pani bloga zawsze wychodzi. Proporcje połączenie składników. Wszystko ok.
Pozdrawiam i życzę więcej takich zadowolonych czytelników jak ja!
Dziękuję bardzo :**