Crumble ze śliwkami i morelami

Crumble z owocami, najlepiej sezonowymi smakuje zawsze. Pasują każde owoce, deser pięknie pachnie masłem, owocami i ciepłem lata. Owoce pod kruszonką to prosty, wyjątkowy i bardzo smaczny deser, nie tylko na upalne dni. Obok panny cotty zajmuje szczególne miejsce w moim letnim, sezonowym menu. Do kruszonki możecie dodać trochę wiórków kokosowych lub cukier z wanilią. Crumble podaję z lodami waniliowymi lub śmietankowym, spróbujcie – będzie pysznie! Ten deser smakuje o każdej porze dnia i roku 🙂

Crumble ze śliwkami i morelami

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego, drobno posiekanego
  • 120 g cukru

OWOCE:

  • 500 g śliwek
  • 3 morele
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Naczynie żaroodporne o wymiarach: 20 x 20 cm. Może być także tortownica o średnicy ok. 22 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Składniki na kruszonkę umieszczam w misce, szybko zagniatam do powstania grudek.

Owoce myję, usuwam pestki, siekam w kostkę. Łączę w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam nimi dno formy. Na nią wysypuje równomiernie kruszonkę.

Na środkową półkę z wyposażenia piekarnika wkładam crumble z owocami i piekę 35-40 minut do zezłocenia kruszonki.

Podaję ciepłe lub chłodniejsze z gałką lodów waniliowych. Szybkie i proste crumble gotowe.

Smacznego 😉

 

5 odpowiedzi do “Crumble ze śliwkami i morelami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.