Cukinia zapiekana z mozzarellą

Cukinia zapiekana z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to wyjątkowo proste i pyszne danie warzywne. Tylko kilka dobrych składników. Danie z cukinią podasz jako samodzielne danie do grzanek, chrupiącej bagietki lub chlebków pita. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, potraw z grilla. Cukinia zapiekana jest aromatyczna, chrupiąca i pyszna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na cukinię zapiekaną z mozzarellą. Poniżej przepis oraz kilka porad dotyczących sposobu podania, propozycji zamienników składników.

Cukinia zapiekana z mozzarellą


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 2 kulki mozzarelli – po 125 g
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano
  • 6 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię i pomidorki myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w plastry. Pomidorki kroję na pół. Mozzarellę kroję w kostkę.

W niedużym naczyniu żaroodpornym układam warzywa warstwowo.

Na dno wylewam równomiernie 4 łyżki oliwy, układam plastry jednej cukinii. Na cukinię wykładam 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, posypuję przyprawami. Na tak przygotowaną jedną warstwę warzyw układam 1 pokrojoną kulkę mozzarelli. Ponownie układam plastry drugiej cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, drugą kulkę mozzarelli. Przyprawiam i polewam dwoma łyżkami oliwy. Oliwę możesz zastąpić olejem rzepakowym lub z pestek winogron. Idealnie nada się także olej/zalewa z aromatycznych suszonych pomidorów.

Porada. Na warstwę mozzarelli możesz wysypać dodatkowo 2-3 łyżki tartego parmezanu.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Cukinię zapiekaną wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut.

Danie dekoruję świeżymi ziołami, natką, bazylią lub kolendrą.

Porada. Zamiast cukinii możesz użyć plastrów bakłażana lub papryki. Dodać kilka pieczarek lub/i suszonych pomidorów z zalewy. Polej je wtedy olejem z zalewy, nada daniu dodatkowego aromatu.

Cukinię zapiekaną z mozzarellą podaję z kromką pieczywa, grzankami czosnkowymi lub chlebkami pita. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i pieczonym kurczakiem. Danie możesz podać także do kiełbasy lub innych mięs z grilla.

Szaszłyki z kurczaka podane z sosem jogurtowym będą idealnie smakowały z cukinią zapiekaną z mozzarellą.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Cukinia zapiekana z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.