Zapiekanka warzywna

Cukinia zapiekana z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to wyjątkowo proste i pyszne danie warzywne. Tylko kilka dobrych i sprawdzonych składników. To zapiekane warzywa, które po upieczeniu smakują jeszcze lepiej. Są aromatyczne, słodkie i pyszne. Danie z cukinią podasz jako samodzielne danie np. do grzanek, chrupiącej bagietki lub chlebków pita. Zapiekanka warzywna sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, potraw z grilla, mięsnych szaszłyków czy kofty.. Cukinia zapiekana jest aromatyczna, chrupiąca i pyszna. Podasz ją także jako ciepłą sałatkę do pieczonego kurczaka z dodatkiem sosu czosnkowego. Zapiekanka smakować będzie wzbogacona dodatkiem czosnku lub/i papryki czerwonej oraz posiekanej fety i oliwek.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na cukinię zapiekaną z mozzarellą. Poniżej przepis oraz kilka porad dotyczących sposobu podania oraz propozycji zamienników składników.

Cukinia zapiekana z mozzarellą


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 2 kulki mozzarelli – po 125 g
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano
  • 6 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię i pomidorki myję. Z cukinii odkrawam końce i kroję ją w niezbyt cienkie plastry. Pomidorki kroję na pół. Mozzarellę kroję w kostkę. Możesz pokroić ją w cienkie talarki, następnie w paski.

W niedużym naczyniu żaroodpornym układam warzywa w dwóch warstwach.

Na dno wylewam równomiernie 4 łyżki oliwy, układam plastry jednej cukinii. Na cukinię wykładam 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, posypuję przyprawami. Na tak przygotowaną jedną warstwę warzyw układam 1 pokrojoną kulkę mozzarelli. Ponownie układam plastry drugiej cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, drugą kulkę mozzarelli. Przyprawiam i polewam dwoma łyżkami oliwy. Oliwę możesz zastąpić olejem rzepakowym lub olejem z pestek winogron. Idealnie nada się także olej z aromatycznych suszonych pomidorów, który dodatkowo nada aromatu warzywom.

Porada. Na warstwę mozzarelli możesz wysypać dodatkowo 2-3 łyżki tartego parmezanu. W wersji dla dorosłych dodaj jedną posiekaną papryczkę chili.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Porada. Warzywa możesz upiec także z funkcją termoobiegu. Ustaw wtedy moc 170 st. C, grzanie góra plus dół.

Cukinię zapiekaną wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia możesz zwiększyć moc do 200 st. C, by zarumienić wierzch zapiekanki.

Danie dekoruję świeżymi ziołami, np. posiekaną natką, bazylią lub kolendrą.

Porada. Zamiast cukinii możesz użyć plastrów bakłażana lub papryki, dodać kilka pieczarek lub/i suszonych pomidorów z aromatycznym olejem.

Cukinię zapiekaną z mozzarellą podaję z kromką pieczywa, grzankami czosnkowymi lub chlebkami pita. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i pieczonym kurczakiem. Danie możesz podać także do kiełbasy lub innych mięs z grilla.

Szaszłyki z kurczaka podane z sosem jogurtowym będą idealnie smakowały z cukinią zapiekaną z mozzarellą.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Zapiekanka warzywna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *