KURCZAK CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ

Curry z kurczaka to jednogarnkowe danie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie 🙂 Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym a domownicy docenią z pewnością;-) Nadmiar curry można zamrozić, choć to świetny obiad na kilka dni czy lunch-box z porcją ryżu lub kaszy, świeżej natki/kolendry i tartego parmezanu -szaleństwo!:) mówię Wam.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka złocista, oregano
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, układam na desce, oczyszczam, kroję w kostkę. Marynuję w 3 łyżkach oleju oraz przyprawach razem wymieszanych. Mięso wkładam do lodówki na całą noc lub chociaż na 1-2 godziny pod przykryciem jeśli nie macie czasu. Ja takie curry wcześniej planuje, dlatego czas na marynowane jest:)

Paprykę myję, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję razem z pieczarkami w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno.

Na głębszą dużą patelnię lub wok wlewam niewielką ilość oliwy. Na rozgrzanej oliwie przesmażam czosnek z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki, paprykę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję zamarynowane mięso, mieszam, lekko przyprawiam słodką papryką, dodaję łyżkę pasty curry oraz zielony groszek, przykrywam i duszę razem do miękkości. Często mieszam. Pod koniec duszenia wlewam śmietankę, nie przykrywam już dania, smażę, by ją lekko odparować.

Danie podaję z kaszą jaglaną, dekoruję natką lub kolendrą.

Smacznego:)

2 odpowiedzi do “KURCZAK CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.