Curry z kurczaka to jednogarnkowe danie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie 🙂 Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym a domownicy docenią z pewnością;-) Nadmiar curry można zamrozić, choć to świetny obiad na kilka dni czy lunch-box z porcją ryżu lub kaszy, świeżej natki/kolendry i tartego parmezanu -szaleństwo!:) mówię Wam.
SKŁADNIKI:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- garść mrożonego zielonego groszku
- 250 ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
- łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka złocista, oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, układam na desce, oczyszczam, kroję w kostkę. Marynuję w 3 łyżkach oleju oraz przyprawach razem wymieszanych. Mięso wkładam do lodówki na całą noc lub chociaż na 1-2 godziny pod przykryciem jeśli nie macie czasu. Ja takie curry wcześniej planuje, dlatego czas na marynowane jest:)
Paprykę myję, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję razem z pieczarkami w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno.
Na głębszą dużą patelnię lub wok wlewam niewielką ilość oliwy. Na rozgrzanej oliwie przesmażam czosnek z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodaję pieczarki, paprykę, chwilę przesmażam. Następnie dodaję zamarynowane mięso, mieszam, lekko przyprawiam słodką papryką, dodaję łyżkę pasty curry oraz zielony groszek, przykrywam i duszę razem do miękkości. Często mieszam. Pod koniec duszenia wlewam śmietankę, nie przykrywam już dania, smażę, by ją lekko odparować.
Danie podaję z kaszą jaglaną, dekoruję natką lub kolendrą.
Smacznego:)
Cudo, uwielbiam to danie! 🙂
Wspaniale to słyszeć 😊