Kurczak curry z pieczarkami

Kurczak curry na ostro z papryką i pieczarkami to pyszne i aromatyczne danie mięsne. Podasz je z ryżem, kaszami, a nawet makaronem. To świetny syty obiad na kilka dni oraz pomysł na lunch-box z porcją ryżu do pracy. Danie idealne podane ze świeżo posiekanymi ziołami, np. natką, kolendrą, rukolą.. Kurczak curry wykonasz w kilka chwil, przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Świetnie smakuje z chlebkiem pita lub naan. Do kurczaka curry możesz dodać zielony groszek lub kolorowe papryki, np. zieloną, żółtą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kurczaka curry z pieczarkami.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka – 600 g
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki – 130 g
  • ½ ostrej papryczki chili
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • lekko czubata łyżeczka mielonej przyprawy curry
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, oregano
  • 250 ml śmietanki 12% (lub 18%, 30%) albo mleczka kokosowego
  • 5 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z piersi kurczaka myję, oczyszczam, kroję w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone filety przyprawiam (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, oregano) i polewam 3 łyżkami oliwy. Mieszam, marynuję przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Paprykę myję, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Umyte pieczarki siekam na cztery, większe pieczarki na szóstki.

Pieczarki możesz także pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Marchewki obieram, odkrawam końce i trę na tarce o dużych oczkach. Ostrą papryczkę kroję w kosteczkę.

Na głębszą dużą patelnię lub wok wlewam 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej oliwie przesmażam czosnek z cebulą. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaję posiekane pieczarki i paprykę, smażę parę minut, solę i pieprzę.

Po tym czasie dodaję zamarynowane mięso, mieszam i smażę przez 5 minut.

Po 5 minutach dodaję tartą marchew z papryczką chili, mieszam, smażę kilka minut.

Do mięsa z warzywami dodaję 250 ml śmietanki, łyżeczkę czerwonej (lub żółtej) pasty curry oraz lekko czubatą łyżeczkę mielonej przyprawy curry, mieszam dokładnie.

Danie smażę pod przykryciem do miękkości. Często mieszam. W razie potrzeby danie doprawiam ziołami, solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, który dodatkowo nada pikantności daniu.

Kurczak curry podaję z ryżem, kaszą jaglaną, nawet makaronem. Kurczak curry na talerzu dekoruję natką, kolendrą lub mieszanką świeżych ziół.


Kurczak curry z pieczarkami

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Kurczak curry z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *