Curry z kurczaka

Pyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano.

Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja i danie palce lizać!

Mówcie co chcecie, ja bym to curry jadła codziennie! z mięsem lub bez 😉

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • spora garść mrożonego groszku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.

Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach.

Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam.

Danie podaję z ryżem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.