Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym

Danie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane 🙂

Smacznego 🙂

Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • 200 g śmietany 12%
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka
  • 1/5 szklanki wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory;
  • gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw;
  • po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę;
  • podawajcie z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.