Danie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane 🙂
Smacznego 🙂
Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- 200 g śmietany 12%
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka
- 1/5 szklanki wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory;
- gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw;
- po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę;
- podawajcie z ugotowanym ryżem.