Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami pachnący ziołami i aromatycznym curry w sosie z serka mascarpone. Wspaniałe danie! po które chętnie sięgam w kuchni 🙂

Curry wywodzi się z kuchni indyjskiej – to niezwykle aromatyczne danie z warzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad.

Danie obiadowe, które szybko się przygotowuje i wspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka ryżu
  • 1 duży pomidor / ew. 2 średnie
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka i ostra, oregano, czosnek

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Podsmażamy na niej drobno posiekane warzywa: cebulę, pomidora, paprykę, pieczarki, chwilę dusimy. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy, także przyprawą curry.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Możecie do ryżu wsypać łyżeczkę curry, ja teraz więcej dodałam go do mięsa na patelni.

Pod konie duszenia kurczaka z warzywami gdy mięso będzie gotowe dodajemy serek mascarpone, mieszamy.

Na talerz wsypujemy ryż i polewamy kurczakiem z warzywami w serku mascarpone.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.