Cynamonowe ciasto z wiśniami

Cynamonowe ciasto z wiśniami dziś powstało w mojej kuchni. Mam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasta bez miksera, lubię je modyfikować tworząc nowe w smaku wypieki. Ciasto jest banalnie proste, bo wszystko sprowadza się do wymieszania składników w misce. Wyjdzie każdemu, smakuje wszystkim. Jeśli nie przepadacie za cynamonem (moja mama by pogardziła, cóż:) to zrezygnujcie z niego. Można za to dodać łyżkę kakao lub cukru z wanilią. Będzie równie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka L
  • 1,5 szklanki mrożonych wydrylowanych wiśni lub świeżych, u mnie mrożone
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wszystkie składniki na ciasto mam w temp. pokojowej, umieszczam w misce i mieszam rózgą do połączenia.

Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wtykam równomiernie wiśnie. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut do suchego patyczka. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.