CZARNA POLEWA DO CIAST

Jak przygotować dobrą polewę czekoladową? Dziś wpis dotyczący polewy z dodatkiem czarnego kakao, intensywnej i pięknej w kolorze. Polewa idealnie dekoruje wypieki wszelakie, podkreśla ich urok, dodaje smaku i dodatkowej słodyczy. Jako dzieciaki wyjadaliśmy ją łyżką prosto z garnka, jestem wierna uczuciom domowej polewy, jest najlepsza! 🙂 Polewę czekoladową przygotowuję na dwa sposoby: tradycyjnie z masła, mleka, cukru (drobnego, cukru pudru lub cukru z wanilią) i kakao oraz ze śmietanki i roztopionej czekolady mlecznej lub gorzkiej (wtedy lekko ją dosładzam).

SKŁADNIKI:

  • 50 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka czarnego kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka ciemnego kakao

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku roztapiam masło, dodaję cukier puder, mieszam rózgą do połączenia. Wlewam mleko, dodaję oba rodzaje kakao, mieszam rózgą, gotuję na lekkim ogniu przez ok. 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia.

Polewą czekoladową dekoruję wystudzone wypieki. Babeczki, serniki, ciasta czy torty wszelakie nabierają pięknego, głębokiego koloru!

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “CZARNA POLEWA DO CIAST”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.