Jak przygotować dobrą polewę czekoladową? Dziś wpis dotyczący polewy z dodatkiem czarnego kakao, intensywnej i pięknej w kolorze. Polewa idealnie dekoruje wypieki wszelakie, podkreśla ich urok, dodaje smaku i dodatkowej słodyczy. Jako dzieciaki wyjadaliśmy ją łyżką prosto z garnka, jestem wierna uczuciom domowej polewy, jest najlepsza! 🙂 Polewę czekoladową przygotowuję na dwa sposoby: tradycyjnie z masła, mleka, cukru (drobnego, cukru pudru lub cukru z wanilią) i kakao oraz ze śmietanki i roztopionej czekolady mlecznej lub gorzkiej (wtedy lekko ją dosładzam).
SKŁADNIKI:
- 50 g masła
- 60 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka czarnego kakao
- 1 lekko czubata łyżeczka ciemnego kakao
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku roztapiam masło, dodaję cukier puder, mieszam rózgą do połączenia. Wlewam mleko, dodaję oba rodzaje kakao, mieszam rózgą, gotuję na lekkim ogniu przez ok. 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia.
Polewą czekoladową dekoruję wystudzone wypieki. Babeczki, serniki, ciasta czy torty wszelakie nabierają pięknego, głębokiego koloru!
Smacznego 🙂
Wow!