Czekolada na gorąco na dwa sposoby

Przygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna – jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady..

Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?! 🙂

Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się w nieskończoność można poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile – gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna, druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was 🙂 obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze na zewnątrz. Warto ją pić o każdej porze, nie tylko zimą!

Możecie mleko zastąpić mleczkiem kokosowym i udekorować, np. tartą czekoladą, piankami, kilkoma kroplami śmietanki.

Miłego, smacznego i ciepłego wieczoru!

Czekolada na gorąco

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 10 łyżek śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przepłukanego zimną wodą wlewamy mleko + śmietankę + cukier, mieszamy i podgrzewamy.
  2. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (zrobiłam to mocnym i grubszym nożem).
  3. Dodajemy do mleka i mieszamy lekko i cały czas podgrzewając do momentu rozpuszczenia czekolady.

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 10 łyżek śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przepłukanego zimną wodą wlewamy mleko + śmietankę + cukier, mieszamy i podgrzewamy.
  2. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (zrobiłam to mocnym i grubszym nożem), dodajemy do mleka i mieszamy lekko i cały czas podgrzewając do momentu rozpuszczenia czekolady. Dodać cynamon i chili.

Jedna odpowiedź do “Czekolada na gorąco na dwa sposoby”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.