CZEKOLADKI Z MASĄ ORZECHOWĄ

Takie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim „farszem” mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki, chałwa, masa orzechowa Helio. Mogą być też całe czekoladowe. Do tego kształt, który możemy sami im nadać. Dla Walentynki lub ukochanego Rodzica, Rodzeństwa – serduszka, dla koleżanki – kwiatuszki, buźki, dla dzieci – bałwanki, gwiazdeczki, słoneczka, misie.

Ale najwspanialsze jest to, że osoby obdarowane takimi czekoladkami mogą poczuć się naprawdę wyjątkowo. Nie każdy robi takie małe słodkie cudeńka w domu. A wbrew pozorom to prosta czekoladowa sprawa.

SKŁADNIKI:

(miałam 2 formy silikonowe, łącznie wyszło 27 czekoladek)

  • +/- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół 85% i 99%)
  • ok. 4 łyżki gotowej masy orzechowej

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę pokrusz, rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. ustaw miseczkę z czekoladą nad garnkiem wrzącej wody na średnim ogniu, mieszaj.

Ułóż foremki na blacie, wlej do nich odrobinę czekolady i dobrze wysmaruj każdy brzeg pędzelkiem wraz z dnem czekoladki.

Do szprycy włóż masę orzechową – musi być w temperaturze pokojowej, następnie wyciskaj niewielką ilość i wypełniaj brzuszek każdej formy silikonowej.

Na koniec zalej resztą czekolady, tak by przykryć masę kajmakową i wyrównać z formą silikonową, wstaw do lodówki do stwardnienia i powstania czekoladek.

No cóż, jest to bardzo prosty przepis, mam nadzieję że Wam zasmakuje i będziecie po niego czasem sięgać. Do tego, nie musicie wypełniać czekoladek akurat masą orzechową, jak powiedziałam na początku – zostawiam to Wam, może być kajmak lub ulubiona konfitura, suszone owoce w syropie.

Jedna odpowiedź do “CZEKOLADKI Z MASĄ ORZECHOWĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *