CZEKOLADOWA PANNA COTTA

Czekoladowa panna cotta dziś zawitała na blogu. Z dodatkiem gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy (70%) oraz kakao. Reszta składników standardowych. Jest pyszna, czekoladowa, kremowa, pachnąca wanilią i pomarańczą. Idealny szybki deser, teraz na jesienne wieczory jak znalazł;) Można podawać ją z dowolnymi owocowymi musami, owocami świeżymi, polewą lub posypaną cukrem pudrem – za każdym razem czaruje inaczej (i to w kuchni jest piękne;). Czekoladowa panna cotta poleca się więc do kawy, ulubionej książki, filmu, dobrego towarzystwa i chwili zapomnienia 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 90 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy 70%
  • do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa, kandyzowana skórka z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą, odstawiam na bok do napęcznienia. Czekoladę drobno siekam ostrym nożem.

W garnuszku podgrzewam śmietankę wraz z mlekiem. Gdy będzie lekko ciepła dodaję cukier, cukier z wanilią, mieszam rózgą kuchenną do rozpuszczenia. Gdy śmietanka będzie gorąca dodaję posiekaną czekoladę, łyżkę kakao i żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia. Wlewam do pucharków, ozdobnych kieliszków, szklanek czy filiżanek, studzę. Zimne wkładam do lodówki, by stężały. Deser podaję udekorowany dowolnym musem owocowym i/lub owocami, kroplami polewy roztopionej czekolady.

Smacznego 🙂

 

 

4 odpowiedzi do “CZEKOLADOWA PANNA COTTA”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.