Czekoladowa panna cotta dziś zawitała na blogu. Z dodatkiem gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy (70%) oraz kakao. Reszta składników standardowych. Jest pyszna, czekoladowa, kremowa, pachnąca wanilią i pomarańczą. Idealny szybki deser, teraz na jesienne wieczory jak znalazł;) Można podawać ją z dowolnymi owocowymi musami, owocami świeżymi, polewą lub posypaną cukrem pudrem – za każdym razem czaruje inaczej (i to w kuchni jest piękne;). Czekoladowa panna cotta poleca się więc do kawy, ulubionej książki, filmu, dobrego towarzystwa i chwili zapomnienia 🙂
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietanki 30%
- 90 ml mleka
- 50 g cukru
- 30 g cukru z wanilią
- 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka kakao
- 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy 70%
- do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa, kandyzowana skórka z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą, odstawiam na bok do napęcznienia. Czekoladę drobno siekam ostrym nożem.
W garnuszku podgrzewam śmietankę wraz z mlekiem. Gdy będzie lekko ciepła dodaję cukier, cukier z wanilią, mieszam rózgą kuchenną do rozpuszczenia. Gdy śmietanka będzie gorąca dodaję posiekaną czekoladę, łyżkę kakao i żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia. Wlewam do pucharków, ozdobnych kieliszków, szklanek czy filiżanek, studzę. Zimne wkładam do lodówki, by stężały. Deser podaję udekorowany dowolnym musem owocowym i/lub owocami, kroplami polewy roztopionej czekolady.
Smacznego 🙂
obłędnie wygląda ten deser!
Dziękuję 😘
Ale musi być pyszna. Kocham ten deser a czekoladowej nie jadlam 😊
Aniu, spróbuj zatem koniecznie! Rozpusta 😋