Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar

Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar. Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g mrożonych malin (bez rozmrażania)

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 55 g słodkiej śmietanki 18%
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar
  • wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbić jaja, wlać olej, mleko wymieszane z octem. Wsypać cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką, tylko do połączenia składników.
  3. Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie.
  4. Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  5. Zrobić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W kubku wymieszać dżem ze śmietanką. Dodać do roztopionej czekolady i wszystko wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.
  6. Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Do ciasta czekoladowego z malinami wykorzystałam dżem truskawkowy Jamar

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.