Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami z dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar. To wspaniały pomysł na deser do kawy. Proste i smaczne ciasto w tygodniu zawsze się sprawdzi 😉 Polecam sprawdzony przepis 😉 Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 150 g mrożonych malin (bez rozmrażania)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 55 g słodkiej śmietanki 18%
- 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar
- wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do 180°st. C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcześniej wysmaruj formę tłuszczem, papier łatwiej się przyklei.
- Do miski wbić jaja, wlać olej, mleko wymieszane z octem. Wsypać cukier, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką, tylko do połączenia składników.
- Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie.
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Zrobić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W kubku wymieszać dżem ze śmietanką. Dodać do roztopionej czekolady i wszystko wymieszać, do uzyskania gładkiej polewy.
- Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Do ciasta czekoladowego z malinami wykorzystałam dżem truskawkowy Jamar
Zasmakuj Kuchni
Pycha! :)) mam na nie ochotę; )
Wspaniałe 🙂
🙂👍