Pieczone warzywa doprawione – zdrowa propozycja na obiad lub dodatek do mięsa, surówki, dipów wszelakich. Zbliża się wiosna, za chwilę stragany przepełnią się świeżymi rozmaitymi warzywami, takie propozycje na dania główne będą się powtarzać zdecydowanie!
SKŁADNIKI:
- 5 czerwonych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 buraki
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- lubczyk, ostra i słodka papryka, vegeta natur
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, buraki, cebulę, czosnek, pietruszkę i marchew obieram. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę siekam na cztery, czosnek kroję drobniutko.
Resztę warzyw myję i kroję w podobnej wielkości kostkę, cukinię można pokroić w plastry lub półksiężyce.
Buraki kroję na mniejszą kostkę, są twardsze, dzięki temu dojdą na równi z innymi warzywami.
Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, dodaję czosnek, dobrze mieszam i polewam kilkoma łyżkami oleju.
Piekę w temp. 180 st. C przez ok. 70-80 minut aż będą odpowiednio miękkie. Dekoruję świeżą natką lub koprem. Podaję. Smacznego 😉
Bardzo fajny pomysł- dwa w jednym! Na pewno pysznie!
Dziękuję, ogromna porcja warzyw 😉