Czerwony sos do pizzy

Dziś klasyczny czerwony sos do pizzy przygotowany z pomidorów i ziół, który przygotowuję na kilka sposobów:

  • ze świeżych pomidorów, szczególnie w sezonie
  • z pomidorów z puszki,
  • z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego
  • z passaty
  • do sosu często dodaję łyżeczkę żurawiny i chrzanu
  • do sosu dodaję kilka łyżek pasty z papryki i bakłażanów – ajwar
  • dodaję dużo ziół, w tym zioła prowansalskie i cząber, czasem wrzucam do sosu wędzoną paprykę, nadaje świetnie charakterystyczny smak

Czerwony sos do pizzy

SKŁADNIKI:

  • puszka pomidorów krojonych 400g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • opcja: 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk
  • płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, przesmażam na niej drobno posiekany czosnek oraz szalotkę. Po chwili wlewam pomidory z puszki, dodaję koncentrat, mieszam dokładnie. Gotuję pod przykryciem aż sos ładnie odparuje, wcześniej przyprawiam do smaku, dodaję cukier. Studzę, smaruję nim pizzę.

Jedna odpowiedź do “Czerwony sos do pizzy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.