Pyszny, domowy, prosty sos pomidorowy do pizzy, tortilli, zapiekanek wszelakich, pieczywa, nuggetsów czy grissini. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco. Klasyczny czerwony sos do pizzy przygotowany z pomidorów i ziół, który przygotowuję na kilka sposobów:
- ze świeżych pomidorów, szczególnie w sezonie
- z pomidorów z puszki,
- z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego
- z passaty
- do sosu często dodaję łyżeczkę żurawiny i chrzanu
- do sosu dodaję kilka łyżek pasty z papryki i bakłażanów – ajwar
- dodaję dużo ziół, w tym zioła prowansalskie i cząber, czasem wrzucam do sosu wędzoną paprykę, nadaje świetnie charakterystyczny smak
Czerwony sos do pizzy
SKŁADNIKI:
- puszka pomidorów krojonych 400g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- duży ząbek czosnku
- opcja: 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk
- płaska łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, przesmażam na niej drobno posiekany czosnek oraz szalotkę. Po chwili wlewam pomidory z puszki, dodaję koncentrat, mieszam dokładnie. Gotuję pod przykryciem aż sos ładnie odparuje, wcześniej przyprawiam do smaku, dodaję cukier. Studzę, smaruję nim pizzę.
Świetny przepis. Super blog. Polecam bo robiłam nie raz:)
Pyszny wyszedł:)
Do makaronu też dobry
🙂👍