Czerwony sos do pizzy

Pyszny, domowy, prosty sos pomidorowy do pizzy, tortilli, zapiekanek wszelakich, pieczywa, nuggetsów czy grissini. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco. Klasyczny czerwony sos do pizzy przygotowany z pomidorów i ziół, który przygotowuję na kilka sposobów:

  • ze świeżych pomidorów, szczególnie w sezonie
  • z pomidorów z puszki,
  • z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego
  • z passaty
  • do sosu często dodaję łyżeczkę żurawiny i chrzanu
  • do sosu dodaję kilka łyżek pasty z papryki i bakłażanów – ajwar
  • dodaję dużo ziół, w tym zioła prowansalskie i cząber, czasem wrzucam do sosu wędzoną paprykę, nadaje świetnie charakterystyczny smak

 

Czerwony sos do pizzy

SKŁADNIKI:

  • puszka pomidorów krojonych 400g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • opcja: 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk
  • płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, przesmażam na niej drobno posiekany czosnek oraz szalotkę. Po chwili wlewam pomidory z puszki, dodaję koncentrat, mieszam dokładnie. Gotuję pod przykryciem aż sos ładnie odparuje, wcześniej przyprawiam do smaku, dodaję cukier. Studzę, smaruję nim pizzę.

3 odpowiedzi na “Czerwony sos do pizzy”

Skomentuj Joasia Pp. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *