Czym przyprawiać mięso i ryby? – przyprawy, które idealnie pasują i podkreślają ich smak

Czasami jak przyprawiacie mięso może zastanawiacie się jakiej przyprawy do jakiego rodzaju mięsa wybrać. Ja czasem się zastanawiałam, nie chciałam popsuć lub zdominować smaku jakąś nie pasującą przyprawą. Jednak jak improwizuję, czasami okazuje się że mięso smakuje dobrze, a ja po raz kolejny wymyśliłam czarodziejską mieszankę przypraw, która smakuje mi i innym.

Ale człowiek uczy się całe życie, i to jest bardzo fajne.

Dlatego poczytałam, poszukałam, poszperałam na polskich i zagranicznych kulinarnych portalach i znalazłam przyprawy, które idealnie pasują do określonego rodzaju mięs i ryb. Większość wsparcia uzyskałam z książki Michela Morana. Mam nadzieję, że ze smakiem będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało.

Poniżej zestawiłam rodzaje mięs, a obok nich przyprawy, które pasują i podkreślają ich smak.

Mięso

  1. Cielęcina – curry, cytryna, estragon, gałka muszkatołowa, liść laurowy, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek
  2. Jagnięcina – curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek
  3. Wieprzowina – anyż, curry, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek
  4. Wołowina – chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek
  5. Wątróbka – curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  6. Mielone – curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  7. Kaczka – anyż, curry, cytryna, jałowiec, majeranek, pieprz, szałwia, tymianek
  8. Kurczak – anyż, bazylia, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  9. Dziczyzna – curry, czosnek, estragon, gorczyca, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie.

Ryby

  1. Karp – chrzan, gałka muszkatołowa, koper, koper włoski, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek
  2. Łosoś – bazylia, chrzan, cytryna, gorczyca, koper, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek
  3. Ryby morskie gotowane – bazylia, chrzan, curry, cytryna, cząber, estragon, gorczyca, goździki, jałowiec, koper, koper włoski, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  4. Szczupak – chrzan, cytryna, szałwia
  5. Śledź marynowany – cytryna, estragon, gorczyca, goździki, jałowiec, koper, liść laurowy, pieprz, natka pietruszki, szałwia, ziele angielskie.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.