Sos czosnkowy z natką

Sos czosnkowy z natką pietruszki, który przygotujecie przez cały rok. Tylko kilka sprawdzonych i prostych składników. Pyszny i domowy sos czosnkowy podaję do mięs wszelakich na ciepło lub zimno, przekąsek chlebowych oraz ciasta francuskiego, pieczonych warzyw, do pieczywa, wędlin, deski serów.

SKŁADNIKI:

  • 6 sporych łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • 5 sporych łyżek majonezu
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej i posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, większa szczypta ziół prowansalskich i oregano

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce łączę jogurt z majonezem, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszam, doprawiam. Na koniec dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.