Sos czosnkowy z natką pietruszki, który przygotujecie przez cały rok. Tylko kilka sprawdzonych i prostych składników. Pyszny i domowy sos czosnkowy podaję do mięs wszelakich na ciepło lub zimno, przekąsek chlebowych oraz ciasta francuskiego, pieczonych warzyw, do pieczywa, wędlin, deski serów.
SKŁADNIKI:
- 6 sporych łyżek jogurtu naturalnego gęstego
- 5 sporych łyżek majonezu
- 3-4 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej i posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, większa szczypta ziół prowansalskich i oregano
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce łączę jogurt z majonezem, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszam, doprawiam. Na koniec dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki.
Smacznego 🙂