SOS CZOSNKOWY Z ZIOŁAMI

Domowy, szybki i sprawdzony przepis na sos czosnkowy z dodatkiem ziół i kolendry. Idealny dodatek do mięs gotowanych, pieczonych, warzyw podanych na ciepło, np. ziemniaków lub marchewki, pieczywa, przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin. Można go przygotować na samym jogurcie naturalnym (będzie lżejszy) lub z dodatkiem śmietany lub majonezu. Jeśli wolicie mocniejszy smak sosu – dajcie 1 ząbek czosnku więcej, nam średni smak odpowiada.

Sos czosnkowy z ziołami


SKŁADNIKI:

  • 2 spore łyżki serka Turek Puszysty
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 spore łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, większa szczypta ziół prowansalskich i oregano, szczypta mielonej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki łączę w misce, przyprawiam do smaku. Przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.