DIP CZOSNKOWY

Bardzo prosty w zrobieniu, a swój smakuje najlepiej. Wiecie co włożyliście i w jakich proporcjach – taki dip można przecież dowoli przyprawiać, dawać różne proporcje, smakować, doprawiać. Pasuje do mięs, warzyw, pieczywa różnego rodzaju, zapiekanek, hamburgerów. Można go zrobić z samym jogurtem naturalnym albo z jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Oczywiście wersja bez majonezu jest lżejsza, lecz czasem dodanie łyżki majonezu nie zaszkodzi aż tak, a nada sosu ładną konsystencję i dodatkowy smak.

Oto mój ulubiony dip czosnkowy;)

Składniki:

  • 1 łyżka serka Turek Puszysty
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 – 2 łyżki dobrego majonezu (ja użyłam Kieleckiego)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeśli chcecie jeszcze bardziej intensywny smak oczywiście możecie dodać czosnku, bawiąc się proporcjami z serkiem czy jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.