Domowy, szybki i sprawdzony przepis na sos czosnkowy z dodatkiem ziół i kolendry. Idealny dodatek do mięs gotowanych, pieczonych, warzyw podanych na ciepło, np. ziemniaków lub marchewki, pieczywa, przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin. Można go przygotować na samym jogurcie naturalnym (będzie lżejszy) lub z dodatkiem śmietany lub majonezu. Jeśli wolicie mocniejszy smak sosu – dajcie 1 ząbek czosnku więcej, nam średni smak odpowiada.
Sos czosnkowy z ziołami
SKŁADNIKI:
- 2 spore łyżki serka Turek Puszysty
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 spore łyżki majonezu
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, większa szczypta ziół prowansalskich i oregano, szczypta mielonej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki łączę w misce, przyprawiam do smaku. Przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Smacznego 😉