Dip pomidorowy

Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:)

Polecam i życzę smacznego:)

Składniki:

  • 2 duże i dojrzałe pomidory
  • pół szklanki passaty
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka cukru
  • łyżka octu winnego
  • oregano, bazylia do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka ostra i słodka do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Z pomidorów zdejmujemy skórki.

Następnie kroimy je w drobną kostkę, wsypujemy do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Po minucie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dusimy około 6-8 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodajemy passatę, przyprawiamy do smaku. Chwilę dusimy. Po ostudzeniu miksujemy na gładką masę lub z kawałkami – jak kto woli. Niektórzy lubią wyczuwalne kawałki cebulki lub pomidorów.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.