Dziś zdrowe, pożywne i bardzo smaczne gotowanie, a raczej pieczenie domowej granoli z firmą Helio.
Domowa granola, czyli mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu (lub cukru), pieczona do chrupkości. Granolę możemy zjeść od razu lub zamknąć szczelnie w słoiku, puszce i przechowywać do 2 tygodni czasu, nie dłużej.
Dziś u mnie granola z płatkami migdałów i bakaliami firmy HELIO. Wspaniała i chrupiąca! Idealna przekąska, śniadanie do mleka, jogurtu, maślanki.
Pomysłów na granolę jest kilka: można pochrupać samą zamiast chipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola.
Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej, które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś pożywnego i zdrowego na śniadanie, które dodaje energii, pięknie wygląda, wspaniale smakuje i chrupie niesamowicie! Powstają coś w rodzaju mini chipsy, zdrowe mini chipsy 🙂
Granolę traktuję także jako przekąskę w ciągu dnia kiedy mam na coś ochotę i nie wiem dokładnie na co 😉 a że zdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia 😉
Miłego i smacznego dnia! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
- 3 łyżki posiekanych suszonych fig Helio
- 2 łyżki suszonej miechunki Helio
- 1 łyżka morwy białej suszonej Helio
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C.
Orzechy, morele i figi posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. 5 minut przed końcem dorzuć miechunkę i morwę białą, wymieszaj, podpiecz.
Gotowe! smacznego 🙂
Do domowej granoli wykorzystałam produkty firmy Helio z serii Helio Natura, smak zdrowia! 😉