Domowe obwarzanki

Ten sprawdzony przepis na obwarzanki jest ze mną od wielu lat. Mam go na przepisanej karteczce z dopiskiem “słodkie podróże”, pewnie z ulubionej lata temu gazetki. Trzymam się go, nie modyfikuję, tu wyjątkowo jestem stała, jedyne co dodaję od siebie to rozmaite posypki typu mak, sezam, gruboziarnista sól, siemię lniane, zamiennie w zależności co ostatnio było lub specjalnie lubimy. Uwielbiam ich smak! Gorące i pachnące drożdżami są obłędne – posmarowane masłem lub nie, a nawet konfiturą czy powidłami… Odrywamy po kawałku i jemy wspólnie, te chwile są piękne!;)

Dla nas świetne śniadanie, z gorącym kakao, w gronie rodziny – obwarzanki z sezamem i czarnym sezamem HELIO polecają się do jedzenia!

….bo kiedy nadchodzi jesień zawsze o nich myślę, nawet nie wiem czemu. Tak jest i teraz, dlatego zapraszam do pieczenia i życzę smacznego!;)

 

Składniki:

  • 600 g mąki tortowej
  • 30 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki soli
  • do posypania sezam, mak, sól, siemię lniane, kminek, u mnie sezam i czarny sezam HELIO

Przygotowanie:

Drożdże kruszę i mieszam łyżką w dużej misce z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawiam na 30 min.

W misce wymieszać resztę mleka, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli i 2 całe jajka.

Do wyrośniętego rozczynu dołożyć mąkę i masę jajeczną, wymieszać dobrze, dodać roztopione masło, wyrabiać dokładnie ręką ok. 5 minut.

Odstawić ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i robić z nich wałeczki, 2 paseczki przeplatać ze sobą i dobrze połączyć ich końce tak by we wrzącej wodzie się nie rozpadły. W ten sposób zrobić resztę obwarzanków, wychodzi jakieś 10 sztuk, w zależności czy robimy mniejsze czy większe obwarzanki.

W garnku zagotowujemy ok. 5 l wody z 2 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami soli.

Piekarnik nagrzać do temp. 215 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Obwarzanki wrzucamy do wrzątku na minutę. Gotujemy tak po jednym obwarzanku. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkami i posypujemy sezamem HELIO.

Pieczemy w temp. 215 C przez 30 minut do zarumienienia.

Wyjmujemy, lekko studzimy i zajadamy!

W przepisie lokowanie produktu – sezam i sezam czarny HELIO – polecam do wypieków, tych wytrawnych lub słodkich, jako wszelakie posypki, rozmaite dodatki w kuchni!

 

Obwarzanki domowe, drożdżowe posypane sezamem łuskanym i sezamem czarnym firmy HELIO – polecam takie wypieki!

 

 

 

POLECAM BAKALIE HELIO!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.