Dziś absolutny powrót do dzieciństwa, czyli domowe zsiadłe mleko, najlepsze i prawdziwe ze świeżego mleka. Wspaniałe w smaku. Do pajdy chleba, ziemniaków smażonych z cebulą, pieczonych lub wybranych dań obiadowych.
Konsystencja i smak zapamiętane w dzieciństwie muszą być zachowane! 🙂 Dla mnie efekt do uzyskania możliwy jest tylko z dobrego i świeżego mleka. Najczęściej mleko takie otrzymuję od rodziny bądź znajomych z zaprzyjaźnionego gospodarstwa eko. Przepis żadnej filozofii nie wymaga, zsiadłe mleko praktycznie „robi” się samo, pozostawione w spokoju, w ciepłym miejscu.
Domowe zsiadłe mleko
SKŁADNIKI:
- 1 l świeżego mleka (więcej lub mniej)
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko przelewam do garnka, przykrywam lekko uchyloną pokrywką lub wcale. Ważne, by była cyrkulacja powietrza. Stawiam w ciepłym miejscu. W zależności od temperatury (latem zsiądzie się szybciej) zsiadłe mleko będzie gotowe od kilkunastu godzin do 2-3 dni.
- Na wierzchu pojawi się grubsza warstwa śmietany, mleko lekko zamieszane powinno mieć charakterystyczne duże grudki. Czasem można je wręcz kroić nożem, jest wtedy najlepsze!
- Powstałą śmietanę zbieramy i wykorzystujemy w kuchni. Kiedy zsiadłe mleko jest gotowe od razu wstawiamy do lodówki.
Smacznego 🙂
Ooo dawno zapomniany u nas produkt. A najlepsze domowej produkcji. Prosto z lodówki do śniadania, tostow lub naleśników z serem….😊😊😊 pyszności:)
Zgadzam się, uwielbiam w letnie dni do obiadu 😉
Najlepsze!
Najlepsze mleko!
Zgadzam się:)