DOMOWE ZSIADŁE MLEKO

Dziś absolutny powrót do dzieciństwa, czyli domowe zsiadłe mleko, najlepsze i prawdziwe ze świeżego mleka. Wspaniałe w smaku. Do pajdy chleba, ziemniaków smażonych z cebulą, pieczonych lub wybranych dań obiadowych. Obecnie, zsiadłe mleko można przygotować także z mleka pasteryzowanego (np. dodać do niego niewielką ilość kefiru), choć ja podchodzę do tematu bardzo tradycyjnie – albo robię je ze świeżego mleka albo wcale. To takie dobro, jak karp co roku, od święta, ale porządny, dobrego gatunku i długo wyczekiwany, bez zamienników;)

Konsystencja i smak zapamiętane w dzieciństwie muszą być zachowane! 🙂 Dla mnie efekt do uzyskania możliwy jest tylko z dobrego i świeżego mleka. Najczęściej mleko takie otrzymuję od rodziny bądź znajomych z zaprzyjaźnionego gospodarstwa eko. Przepis żadnej filozofii nie wymaga, zsiadłe mleko praktycznie „robi” się samo, pozostawione w spokoju, w ciepłym miejscu.

Domowe zsiadłe mleko


SKŁADNIKI:

  • 1 l świeżego mleka (więcej lub mniej)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko przelewam do garnka, przykrywam lekko uchyloną pokrywką lub wcale. Ważne, by była cyrkulacja powietrza. Stawiam w ciepłym miejscu. W zależności od temperatury (latem zsiądzie się szybciej) zsiadłe mleko będzie gotowe od kilkunastu godzin do 2-3 dni.
  2. Na wierzchu pojawi się grubsza warstwa śmietany, mleko lekko zamieszane powinno mieć charakterystyczne duże grudki. Czasem można je wręcz kroić nożem, jest wtedy najlepsze!
  3. Powstałą śmietanę zbieramy i wykorzystujemy w kuchni. Kiedy zsiadłe mleko jest gotowe od razu wstawiamy do lodówki.

Smacznego 🙂

5 odpowiedzi na “DOMOWE ZSIADŁE MLEKO”

  1. Ooo dawno zapomniany u nas produkt. A najlepsze domowej produkcji. Prosto z lodówki do śniadania, tostow lub naleśników z serem….😊😊😊 pyszności:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.