DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY

Odkąd wypróbowałam kilka domowych przepisów na budynie, nie kupuję tych gotowych. Uważam to za duży plus, gdy coś można zrobić samemu, przygotować i podać swojemu dziecku, w tym przypadku na deser. Domowy budyń czekoladowy smakuje obłędnie, jest prosty w przygotowaniu, cieszy dorosłych i małych. Polecam przepis, znika szybko! Podany z owocami lub bakaliami, wg upodobań.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 – 2,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE:

Garnuszek obtaczam w zimnej wodzie, wlewam mleko: 1,5 szklanki mleka i zagotowuję.

W reszcie mleka, czyli 1/2 szklanki rozprowadzam rózgą kuchenną mąkę, kakao i cukier. Mieszam do rozpuszczenia i połączenia, tak by nie było grudek. Wlewam do gotującego się mleka, zdejmuję z palnika i energicznie mieszam.

Budyń czekoladowy wlewam do przelanych zimną wodą salaterek lub szklanek. Podaję udekorowany owocami lub bakaliami. Wedle upodobań. Smacznego 🙂

Źródło: Instagram: zdrowe.nawyki.

 

3 odpowiedzi do “DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY”

  1. Ja również przygotowuje budyń sama. Wychodzi tak samo szybko jak kupny (no może trzeba więcej rzeczy odmierzyć, to czas się wydłuża o minutę :D). Mam przynajmniej pewność co w nim jest.

Pozostaw odpowiedź Justyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.