Domowy budyń waniliowy

Dziś domowy budyń waniliowy, wbrew pozorom prosty w przygotowaniu, kremowy, pyszny! 😍 Budyń podałam obsypany cukrem pudrem razem z mrożonymi jeżynami, wspaniałości 😉

Zapraszam na budyń, domowy, taki pachnący rodzinną atmosferą, wzbudzający uśmiech na twarzy i wspomnienie dzieciństwa. Jeden budyń, wiele możliwości. Czasem dodaję do niego kakao, startą czekoladę, rozmaite owoce, zarówno świeże czy mrożone, wszelakie dodatki cukiernicze czy bakalie. Pycha za każdym razem! Deser nie tylko dla dzieciaków, mogłabym wyjadać go łyżką bez końca….🤩

Domowy budyń waniliowy

SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 niecałe łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • można dodać połowę laski wanilii
  • do dekoracji: owoce, tarta czekolada, cukier puder

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używasz połowy laski wanilii to wyskrob ziarenka.

Odmierzam 1,5 szklanki mleka. Garnuszek opłukuję zimną wodą, zagotowuję w nim 1,5 szklanki mleka z masłem, cukrem i wanilią (wrzucam całą razem z ziarenkami).

Resztę mleka miksuję blenderem ze skrobią i żółtkami, tak by dobrze wymieszać. Z gotującego się mleka wyjmuję laskę wanilii, ziarenka zostawiam.

Do gotującego się mleka dodaję wymieszane mleko z żółtkami i skrobią, obniżam gaz i mieszam energicznie trzepaczką kuchenną do zagotowania. Gotuję niecałą minutę, tak by budyń osiągnął odpowiednią konsystencję.

Szklaneczki opłukuję zimną wodą i wlewam budyń do połowy lub 3/4 szklaneczki. Dekoruję owocami, u mnie jeżyny, posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! 😉

 

 

4 odpowiedzi do “Domowy budyń waniliowy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.