DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Domowy cukier waniliowy warto przygotować tydzień lub dwa wcześniej przed świętami. Gorący sezon wypieków to idealny moment, by skusić się i kupić laskę wanilii. Przygotowanie cukru waniliowego jest bajecznie proste i składa się z dwóch składników. Ja na 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru dodaję 1 laskę wanilii, jesli chcecie bardziej aromatyczny cukier waniliowy dodajcie 2 sztuki laski lub dajcie tylko 1 szklankę cukru. Gotowym słoikiem warto co jakiś czas potrząsnąć, by ziarenka równomiernie się rozkładały a kawałki posiekanej laski wanilii zmieniały miejsce, tak by aromat unosił się po całym słoiku/cukrze. Cukier waniliowy będzie gotowy za tydzień, dwa.

Jeśli przyzwyczailiście się do gotowego cukru wanilinowego to musicie pamiętać, że domowy cukier z laską wanilii będzie o innym zapachu.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wsypuję cukier. Laskę przekrawam wzdłuż dłuższej części na pół, wyciągam nożem ziarenka, wrzucam do cukru, mieszam dokładnie, by rozbić ziarenka.

Laskę kroję na trzy i dodaję do słoika, zamykam, potrząsam. Odstawiam do szafki, co drugi dzień potrząsam słoikiem.

Za tydzień, dwa cukier waniliowy będzie gotowy.

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.