Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy jest prostym dwuskładnikowym przepisem. To pyszny i wręcz niezastąpiony dodatek do słodkich wypieków i deserów. Warto przygotować go tydzień lub dwa tygodnie przed świętami, ważnymi uroczystościami. Gorący, świąteczny sezon wypieków (Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc) to idealne momenty, by skusić się i kupić laskę wanilii. Przygotowanie cukru waniliowego jest bajecznie proste. Ja na 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru dodaję 1 laskę wanilii. Jeśli chcesz bardziej aromatyczny cukier waniliowy dodaj 2 sztuki laski albo tylko 1 szklankę cukru. Słoikiem z cukrem waniliowym warto co jakiś czas potrząsnąć, by ziarenka równomiernie się rozkładały a kawałki posiekanej laski wanilii zmieniały miejsce, tak by aromat unosił się po całym słoiku/cukrze. Cukier waniliowy będzie gotowy za tydzień, dwa.

Jeśli przyzwyczaiłeś się do gotowego cukru wanilinowego (aromatyzowanego) to musisz pamiętać, że domowy cukier z laską wanilii będzie o innym, bardziej naturalnym zapachu.

SKŁADNIKI:

  • 1 i ¾ szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wsypuję cukier. Laskę przekrawam wzdłuż dłuższej części na pół, wyciągam nożem ziarenka, wrzucam do cukru, mieszam dokładnie, by rozbić ziarenka.

Laskę wanilii kroję na trzy i dodaję do słoika, zamykam, potrząsam. Odstawiam do szafki, co drugi dzień potrząsam słoikiem.

Za tydzień, dwa, cukier waniliowy będzie gotowy.

Porada. Możesz także umieścić cukier wraz z ziarenkami laski wanilii oraz pokrojoną na kawałki laską w misie robota kuchennego. Następnie włączyć go na pełne obroty i po około 3 minutach aromatyczny cukier waniliowy będzie gotowy. Dodatkowo, możesz go przesiać przez sitko, by mieć pewność że w cukrze nie będzie kawałków laski wanilii.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Cukier waniliowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *