Domowy majonez. Jak przygotować?

Wbrew pozorom to nic trudnego. Za chwilę sami się o tym przekonacie 😉

Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • szczypta drobnej soli
  • 1,5 łyżki przegotowanej gorącej wody
  • sól, pieprz według uznania

Przygotowanie:

Nagrzej metalową lub szklaną miskę, wbij żółtka. Ubijaj do 3 min.

Dodaj sok z cytryny, ubijaj powoli. Gdy składniki się połączą dodawaj powoli olej rzepakowy, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Jeżeli poczujesz, że masa gęstnieje możesz dodać większą porcję oleju. Majonez się już na pewno nie zwarzy. W końcowym etapie dodaj powoli wodę, mieszaj na gładko. Dopraw do smaku według uznania.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.