DOMOWY PASZTET NA KANAPKI

Delikatny, aromatyczny, mięsny, co najważniejsze – domowy, sprawdzony. Idealne mięsne smarowidło na kanapki. Na śniadanie czy kolację, z dodatkiem ogórka, pomidora, rzodkiewki, marynowanych warzyw, sałat wszelakich. Można podać go na Wielkanoc. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Poniżej przepis oraz kilka rad jak

Moje rady:

1. Zamiast słoiczków możecie ułożyć pasztet do szklanych miseczek i polać na wierzch roztopione masło i posypać kilkoma ziarenkami granatu, przykryć folią spożywczą. Gdy zastygnie w lodówce będzie miało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu.

2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego 2 średnie jajka oraz bułkę tartą. Pieczcie wtedy ok. 35 minut w temp. 180 st. C bez termoobiegu.

Składniki:

  • 1 kg zmielonej łopatki lub karkówki
  • 300 g wątróbki indyczej
  • główka czosnku
  • 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra
  • łyżka vegety natur
  • 3 łyżki masła stopionego i lekko ostudzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5 szklanki rosołu z gotowania mięsa (wg potrzeby)

Przygotowanie:

Cebulę siekamy drobno w piórka. Mięso z łopatki lub karkówki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz cebulą, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 minut.

W osobnym garnku z dodatkiem łyżki vegety gotujemy około 15 minut oczyszczoną wątróbkę i pokrojoną w mniejsze części (szybciej się ugotuje i łatwiej będzie je miksować).

Czosnek lekko przypiekamy w piekarniku, zdejmujemy mundurki, siekamy drobno.

Gotowe mięso z łopatki lub karkówki, cebulę oraz wątróbkę wrzucamy do większej miski, wlewamy szklankę rosołu z garnka (lub ciut więcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Potem dodajemy roztopione masło, przyprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie na gładko.

Jeśli pasztet jest za suchy dodajcie trochę więcej rosołu. Tu według uznania na oko musicie sami ocenić czy taka forma Wam odpowiada i czy łatwo będzie się smarowało na kanapce.

Pasztet przełóżcie do wyparzonych słoiczków i pasteryzujcie przez 30 minut.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.