Domowy wypiek chleba

„Domowy wypiek chleba” to tytuł jednej z lepszych pozycji książkowych – poradników kulinarnych, który udało mi się przeczytać w ostatnim czasie. To książka o sztuce pieczenia chleba, jak się okazuje wcale nie trudna. Świetnie napisana, z wieloma poradami książka, praktycznie dla każdego domowego kucharza, tego mniej i bardziej zaawansowanego. Jeśli nigdy nie odważyłeś się na pieczenie chleba, bułeczek czy domowej pizzy sięgnij po ten tytuł. Autorka Lauren Chattman prostym i zrozumiałym językiem opisuje techniki pieczenia pieczywa.

Dawniej nikogo nie dziwił zapach domowego pieczywa. Dziś, wielu z nas nie podejmuje własnych prób pieczenia chleba m.in. z wygody bądź obawy przed niepowodzeniem wywołanym stopniem trudności samych przygotowań, braku możliwości, odpowiedniego sprzętu.. Lauren Chattman opowiada w jak łatwy sposób krok po kroku możesz przygotować swój bochenek z ulubionymi dodatkami. Jeśli wybierzesz swój bazowy przepis na chleb, reszta pójdzie łatwiej.
Książka podzielona została na kategorie począwszy od niezbędnych podstawowych składników potrzebnych do domowej produkcji chleba, takich jak mąka (i jej rodzaje), dobór drożdży, wszelakich dodatków, po wyposażenie kuchni w niezbędne naczynia czy elementy potrzebne do własnych wypieków. Jest też mnóstwo ciekawych przepisów, z których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Oto spis treści książki:

„Domowy wypiek chleba” to pieczenie bez konserwantów, spulchniaczy, zbędnych dodatków. To poradnik o zdrowym wypiekaniu, zdrowym jedzeniu domowego pieczywa, które towarzyszy nam przy śniadaniu, kolacji, podczas świąt wszelakich.

Czy wiedziałeś, że do foccacci warto dodać trochę utłuczonych ziemniaków, by była bardziej wilgotna i ładnie rosła podczas pieczenia? Że podczas formowania chleba przed wstawieniem do piekarnika możesz nacinać go nie tylko nożem, także nożyczkami? Jak wykorzystać stare płaskie pieczywo? Dodatkowo, masę technik wyrabiania ciasta oraz rodzaje zaczynów i zakwasów to tylko namiastka ciekawostek, o których dowiesz się podczas lektury.

Co ciekawe, w książce znajdziesz wiele stron poświęconych na szczegółowe „Pytania i odpowiedzi”, które w dosadny i przystępny sposób kończą każdy rozdział wygodnie go podsumowując. To dodatkowy niezbędnik, który w płynny sposób pomaga zrozumieć całą istotę tematyki książki, nie tylko ograniczając się do pieczenia czy wyposażenia kuchni.

Znajdziesz tu przeróżne przepisy od tych bardziej znanych po te wytworne, które zaskoczą Twoich gości. To m.in. przepisy na domowy chleb kukurydziany z boczkiem i tymiankiem, panettone, rzymską pizzę bez wyrabiania, smażone ciastka beignets, bagietki z mąką kukurydzianą, placki naan z grilla.. Każdy przepis, dokładnie opisany krok po kroku z wieloma poradami i objaśnienia czyni nas mistrzami domowych wypieków, nie tylko od święta.

Dodatkowo, jeśli nie masz kuchennej wagi, sięgnij po przelicznik objętości i wag, który Autorka umieściła razem z obszernym słowniczkiem pojęć na końcu lektury.

„Domowy wypiek chleba” to kopalnia rad dotyczących pieczenia chleba. To idealna książka na prezent stanowiąca przewodnik po domowym wypieku chleba. Piękna okładka, łatwa w zrozumieniu treść oraz przystępna cena książki czyni ją świetnym dodatkiem do prezentu na wszelkie okoliczności. Zaskocz gości zapachem domowego bochenka, który umili czas przy rodzinnych spotkaniach. Posiłkując się radami i przepisami zawartymi w książce możesz upiec pyszne, domowe i zdrowe wypieki bez wychodzenia z domu. To pozycja książkowa z przepisami idealnymi na Święta, Sylwestra lub rodzinne biesiady przy wspólnym stole.

Książka – poradnik „Domowy wypiek chleba” to:

  • ładnie napisana książka dla każdego kogo interesuje kuchnia, gotowanie i pieczenie własnego chleba,
  • kopalnia wiedzy, porad i przepisów związanych z tematyką pieczenia domowego chleba,
  • przystępna cena za jaką możesz ją nabyć,
  • idealny prezent-przewodnik po świecie domowego pieczywa dla bliskiej osoby.

Książka wydawnictwa RM:

  • Autorka: Lauren Chattman
  • Oprawa miękka
  • Liczba stron: 280
  • Rok wydania: 2021

4 odpowiedzi na “Domowy wypiek chleba”

  1. Bardzo ciekawy jest fakt, dlaczego dzisiaj już nie mamy niemal szansy na chleb w smaku taki jak lata temu. Jak on się zmieniał gdzieś tak od 2000 roku i dlaczego już nie będzie taki jak kiedyś. https://totemat.pl/dlaczego-chleb-nie-smakuje-jak-dawniej-tego-smaku-pieczywa-juz-nie-bedzie/ Chodzi głównie o to, że ziarna starego typu już nie są dostępne są tylko zmodyfikowane co widać na polach po niskich zbożach. Dlatego warto robić własne chleby, bo to jeszcze ratuje ich smak i jakość.

Skomentuj Justi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *