Dorada pieczona w folii z masłem koperkowym, pomidorami i fasolką

Takie całe ryby smakują najlepiej z grilla z chrupiącą skórką, ale dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym.

Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą.

Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami.

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady
  • 2 łyżki posiekanego masła
  • 1 mały pęczek świeżego koperku
  • 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka plasterków cytryny
  • 4 plastry pomidora
  • po garści mrożonej zielonej fasolki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy. W miejsce nacięcia dorady wkładamy trochę masła (reszta będzie na wierzch ryby), dodajemy połowę koperku i natki, wkładamy plasterek cytryny przekrojony na pół. Solimy i pieprzymy w środku oraz na zewnątrz.

Układamy ryby oddzielnie każdą na folii aluminiowej, układamy na każdej po dwa plasterki pomidora, resztę masła, połówki cytryny, pieprzymy dodatkowo, obok układamy fasolkę, posypujemy resztą natki i koperku (jak na zdjęciu).

20161203_141417

Zawijamy szczelnie w folii.

Pieczemy 20-25 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Smacznego rybnego:) Na zdrowie.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.