DORSZ SMAŻONY

Dorsz smażony to u nas jedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych np. na maśle), gotowanych lub pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem.

Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego.

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 jajka
  • do obtoczenia: bułka tarta lub mąka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcja: szczypta lubczyku
  • do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Rybę myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam na papierowym ręczniku, kroję na porcje, solę i pieprzę z obu stron, posypuję słodką papryką. Jeśli wybieram to także posypuję lubczykiem, niewielką ilością.

Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz.

Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem.

Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “DORSZ SMAŻONY”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.