Dorsz w salsie pomidorowej ze świeżymi kurkami

Ciekawa salsa z dorszem i kurkami w roli głównej. Wymyśliłam ją naprędce, akurat z tego co było w domu. Oczywiście ochota też była duża, na rybkę oczywiście. Powstał smażony dorsz w salsie pomidorowej z dodatkiem świeżych kurek. Brzmi smacznie? Polecam 🙂

Składniki:

  • 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie)
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 żółte świeże pomidory
  • 2 szklanki świeżych kurek
  • sól, pieprz, kardamon, majeranek
  • łyżka cukru
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Filety dokładnie umyj, przypraw (oprócz cukru).

Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki pokrojone w większe kawałki, chwilę duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodając także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś.

Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry.

Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków.

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.