Dorsz w sosie pomidorowym z anansem

Soczyste kawałki delikatnej polędwicy z dorsza zatopione w pomidorowym sosie słodko-ostrym na bazie passaty, czosnku, cebuli i kardamonu z dodatkiem słodkiego ananasa, niezwykle aromatyczne danie. Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków.

Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby)
  • 690 g passaty
  • 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę.
  2. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką, odstawiam na bok.
  3. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam do smaku. Smażę kilka minut. Następnie dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wrzucam kawałki ananasa.
  5. Układam rybę z sosem pomidorowym z kawałkami ananasa w naczyniu żaroodpornym i piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę.
  6. Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami.

Jedna odpowiedź do “Dorsz w sosie pomidorowym z anansem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.