Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką

Nie ma to jak dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków (z koprem koniecznie!) 🙂 Lubimy takie obiady, wiedząc że zajadamy się zdrowo, domowo i smacznie.

Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. W sezonie sos grzybowy zróbcie na bazie świeżych kurek, będzie pysznie 😉

Pod takim sosem grzybowym na bazie pieczarek i borowików oraz kruszonką możemy zapiekać także piersi kurczaka. Wtedy do kruszonki warto dodać trochę parmezanu. Pycha!

Składniki:

  • 2 filety z dorsza lub kawałki polędwicy dorsza, mogą być mrożone
  • 4 duże pieczarki
  • 4 borowiki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, lubczyk
  • mały pęczek cienkiego szczypioru
  • masło klarowane

składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru białego lub brązowego)
  • 1 łyżka miękkiego masła

Przygotowanie:

Ryba:

Filety rozmrażamy (jeśli używamy ryby zamrożonej), posypujemy z obu stron solą i świeżo przetartym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Pieczarki kroimy w drobne plasterki, borowiki w mniejszą kostkę. Przesmażamy na patelni na maśle klarowanym, gdy zmiękną doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą. Dusimy chwilę mieszając do połączenia wszystkich składników.

Kruszonka:

Zawsze w proporcjach 2:1:1, czyli mąka:cukier:masło.

Masło łączymy z cukrem pudrem w miseczce (użyłam cukru pudru dzięki czemu w kruszonce nie wyczuwa się “skrzypania” cukru. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę.

Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół).

Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.