Dressing, czyli pyszny i prosty zimny sos podkreślający smak wszelakich świeżych sałatek liściastych z warzywami, serami lub mięsem. Uniwersalny i domowy dressing do sałatek, który przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych kilku składników. Przepis na podstawowy trzyskładnikowy dressing przygotowany jest na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Możesz do niego dodać ząbek czosnku oraz łyżeczkę musztardy. Domowy dressing jest idealnym i niezastąpionym dodatkiem do rozmaitych sałat z dodatkiem mięs, serów i wytrawnych sałatek z owocami. Do dressingu możesz dodać świeżo posiekane zioła, np. koperek, natkę, bazylię, kolendrę bądź suszone przyprawy jak: oregano, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem, tymianek, cząber.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na dressing do sałatek.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki miodu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Dodatki: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczka musztardy.
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Możesz zastąpić ją limonką.
Przygotuj pięć łyżek dobrej i delikatnej oliwy oraz trzy łyżeczki płynnego miodu.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
Dressing dopraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym – czarnym lub kolorowym.
Jest to najbardziej podstawowa wersja dressingu. Do gotowego sosu możesz dodać duży, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz płaską łyżeczkę musztardy – dijon lub miodowej.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Pełna zgoda, to najlepszy dressing – domowy, nie kupny.
Pozdrawiam:)