DROŻDŻOWE BUŁECZKI

Puchate, słodkie, drożdżowe bułeczki, które przygotujesz przez cały rok. Prosty przepis, opis krok po kroku. Bułeczki możesz faszerować dżemami, powidłami, owocami lub czekoladą, polać lukrem, polewą, kruszonką, posypać cukrem pudrem lub podać bez dodatków. Słodkie bułeczki to idealny dodatek do śniadania, podwieczorku lub popołudniowej kawy z dodatkami.

Drożdżowe bułeczki


SKŁADNIKI:

  • Rozczyn: 25 g świeżych drożdży + 250 ml letniego mleka + 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1 średnie jajko
  • 16g cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 80 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • 1 małe jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Z przepisu wyszło 10 bułeczek – surowe kawałki ciasta o wadze ok. 95 g.
Bułeczki możecie posypać kruszonką lub/i dowolnie faszerować, np. dżemem, powidłami, czekoladą.


PRZYGOTOWANIE:

80 g masła roztapiam w małym garnuszku lub na patelni, odstawiam by przestygło.

Drożdże kruszę, wsypuję do miseczki, dodaję 2 łyżki cukru oraz letnie mleko (lekko je podgrzewam w garnuszku). Składniki łączę dokładnie rózgą kuchenną lub łyżką, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Rozczyn po 15 minutach.

Do większej miski wsypuję mąkę, sól, drobny cukier oraz cukier z wanilią (lub wanilinowy). Dodaję rozczyn, wystudzone i roztopione masło oraz 1 średnie jajko.

Wyrabiam gładkie ciasto. Gdy lekko się klei można dosypać trochę mąki lub/i zwilżyć dłonie ciepłą wodą i szybko wyrobić kulę.

Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia. Najczęściej rozgrzewam lekko piekarnik, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem drożdżowym.

Po 70 minutach ciasto chwilę wyrabiam rękoma.

Z ciasta odrywam niewielkie kawałki – u mnie o wadze ok. 95 g, formuję okrągłe lub owalne bułeczki.

Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstęp, bułeczki urosną. Każdą smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy użyciu pędzelka. Odstawiam je na 10 minut.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam bułeczki na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 20 minut.


Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “DROŻDŻOWE BUŁECZKI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.