Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości!
Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem pudrem i troską o bliskich:)
Smacznego 🙂
Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony, nr 10/2018.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4
- 6 łyżeczek cukru, nie czubatych
- większa szczypta soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto.
- Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką.
- Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku, podaję gorące, pulchne, posypane cukrem pudrem. Smacznego:)
Dawno, oj dawno nie jadłam…
Przpięknie puchate wyszły!
🙂
Dziękuję – super smaczne jak mawia Teść ☺ Polecam przepis!
Muszą być pyszne
I jakie są wyrośnięte!😋😋 palce lizać!