Drożdżowe racuchy

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości!

Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem pudrem i troską o bliskich:)

Smacznego 🙂

Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony, nr 10/2018.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4
  • 6 łyżeczek cukru, nie czubatych
  • większa szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto.
  2. Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką.
  3. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku, podaję gorące, pulchne, posypane cukrem pudrem. Smacznego:)

4 odpowiedzi do “Drożdżowe racuchy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.