Drożdżowe ślimaczki z truskawkami

Pyszne, drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków z truskawkami i lukrem to prosty, słodki i efektowny wypiek. Polukrowane cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Puszyste i domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Możesz przygotować je z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na szybkie i proste mini pączki z serka homogenizowanego.

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • większa szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g masła – 1/4 kostki
  • 500 g truskawek

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

Do wysmarowania bułeczek: 1 żółtko + 2 łyżki mleka


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami piekłam w formie 25 x 27 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj sobie mały rondelek, podgrzej w nim lekko mleko. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

50 g masła (1/4 kostki o wadze 200 g) stop w garnuszku.

W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki z suchymi drożdżami i większą szczyptą soli. Wsyp cukier oraz cukier z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym.

Do suchych składników wbij 1 jajko, wlej mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło.

Wyrób gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce.

Przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce.

Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut.

Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.

Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób.

Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta.

Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi.

Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Pokrój w plastry o grubości około 4-5 cm.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Możesz sięgnąć także po olej.

Ślimaczki ułóż w blaszce obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

Odstaw je na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru.

Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika.

W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek samej wody.

Upieczone ślimaczki polukruj. To idealne słodkie bułeczki do “rwania” 🙂

Jeśli lubisz drożdżowe wypieki polecam Ci także mój sprawdzony przepis na efektowny i piękny wypiek: drożdżowy wianek z makiem.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Drożdżowe ślimaczki z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.