Drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą czekoladową to kolejna mini propozycja na deser do popołudniowej kawy. Drożdżówki przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z wszelakimi owocami, nawet serem czy budyniem. Puchate, delikatne, proste w przygotowaniu, tylko kilka składników. Zapraszam po przepis!

Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka z średnich jajek
  • 50 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam)
  • 1-2 brzoskwinie posiekane w kostkę
  • do polania polewa czekoladowa lub lukier

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję po łyżce: mąki, cukru, ciepłego mleka (odejmuję od podanych składników), mieszam dokładnie i odstawiam na 25 minut w ciepłe miejsce. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.

Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana, a zaczyn urosnąć.

Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.

W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby kleiło się do rąk, podsyp je nieco mąką. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną.

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po kilka kosteczek brzoskwiń.

Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je ok. 24 minut.

Wystudzone udekoruj polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać je także cukrem pudrem.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi na “Drożdżówki z brzoskwiniami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *