Drożdżówki z budyniem i borówkami

Puszyste drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to niesamowicie pyszny deser dla całej rodziny. Możesz je dowolnie faszerować owocami, przełożyć konfiturą, marmoladą, nutellą.. To super prosty i uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Drożdżówki z budyniem i borówkami możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealnie sprawdzi się tu lukier cytrynowy. Zapraszam po pyszne i puszyste domowe drożdżówki z budyniem waniliowym i słodkimi borówkami.
Jeśli lubisz drożdżowe mini słodkości koniecznie spróbuj mój przepis na bułeczki cynamonowe lub mini pączki z serka homogenizowanego.

Drożdżówki z budyniem i borówkami


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g borówek
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • większa szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • opakowanie budyniu waniliowego – 60 g (z cukrem)

Dodatkowo: do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem: 1 żółtko + 2 łyżki mleka.

Do podania: cukier puder, lukier.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj mały rondelek, podgrzej w nim lekko 2/3 szklanki mleka. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

50 g masła (1/4 kostki o wadze 200 g) stop w garnuszku.

W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki z suchymi drożdżami i większą szczyptą soli. Wsyp cukier oraz cukier z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym.

Do suchych składników wbij 1 jajko, wlej mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło.

Wyrób gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce.

Kulę ciasta przykryj bawełnianą ściereczką, folią spożywczą lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce.

Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut.

W międzyczasie umyj borówki, osusz na papierowym ręczniku.

Przygotowanie budyniu:

Przygotuj budyń wedle instrukcji na opakowaniu. U mnie był to budyń waniliowy z cukrem o pojemności 60 g. Możesz zastąpić go budyniem śmietankowym. Jeśli masz budyń bez cukru, dodaj go wedle przepisu na opakowaniu.

Przygotuj niecałe 2 szklanki mleka (szklanka o pojemności 250 ml). W jednej szklance mleka rozprowadź budyń z cukrem (proszek), drugą szklankę mleka zagotuj. Zmniejsz moc palnika, a do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i energicznie mieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) do połączenia. Budyń z sekundy na sekundę powinien ładnie gęstnieć. Odstaw go do przestudzenia.

Ciasto po godzinie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośniętą kulę ciasta podsyp z wierzchu lekko mąką i ponownie krótko wyrób.

Rozwałkuj je na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta.

Rozsmaruj na nim przestudzony budyń omijając brzegi ciasta, równomiernie posyp borówkami. Borówki możesz zastąpić malinami, posiekanymi truskawkami, jagodami..

Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Tak zwinięte ciasto pokrój w plastry o grubości około 4-5 cm.

Formę z wyposażenia piekarnika wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Zamiast masła możesz sięgnąć także po olej.

Drożdżówki ułóż na papierze obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy pędzelka kuchennego.

Drożdżówki odstaw na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu). Drożdżówki z budyniem i borówkami piecz 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru.

Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika. Drożdżówki posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem. Poniżej przepis.

Przepis na lukier:

W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek wody. Ucieraj dokładnie i energicznie do powstania gładkiego musu.

Upieczone drożdżówki polukruj. Możesz zrezygnować z lukru posypując drożdżówki cukrem pudrem.

Smacznego.

16 odpowiedzi na “Drożdżówki z budyniem i borówkami”

  1. Piekłam z Pani przepisu bułeczki cynamonowe, tych też spróbuję:)
    Wyglądają rewelacyjnie, pięknie się prezentują, ślinka cieknie 😋

    1. Nie próbowałam, ale myślę że tak. Wcześniej należy je lekko rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku.
      Powodzenia 🙂👍

  2. Super przepis!!
    Wprawdzie u mnie po dodaniu wypisanych składników ciasto było trochę za suche, musiałam lekko podlać jeszcze mlekiem, a wałkowanie to ciężka robota, ale było warto, wyszły przepyszne i przepiękne! Zamiast budyniu waniliowej dodałam malinowy i tez wyszło fajnie🥰

Skomentuj Iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *