Drożdżówki z dżemem

Drożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser 😉 Najlepsze są jeszcze ciepłe! 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem wiśniowy lub truskawkowy (zamiennie powidła, marmolada)

Przygotowanie:

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Przepis znalazłam na blogu: Po Prostu Pycha.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “Drożdżówki z dżemem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.