Drożdżówki z konfiturą jabłkową w kruszonce

Takie drożdżówki z domową konfiturą i kruszonką podbiją serca niejednego smakosza 😉 jestem pewna! Dużo nadzienia, miękkie ciasto i chrupiąca kruszonka 🙂

Wyobraźcie sobie poranek, który budzi Was zapachem unoszącym się w domu z powodu pieczenia tych aromatycznych bułeczek.

Składniki:

  • łącznie 4 jajka (3 do ciasta, 1 do posmarowania drożdżówek)
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej
  • nadzienie:
  • konfitura z jabłek (ja użyłam własnej domowej, jeśli nie macie możecie użyć gotowego dżemu jabłkowego, doprawcie go lekko cynamonem)
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto (pamiętając o dodaniu 3 jajek). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią.

Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na kwadraty wielkości tradycyjnej drożdżówki, około 8-9 cm. Nakładać łyżką farsz z jabłek, oprószyć cynamonem i cukrem pudrem, skleić mocno brzegi, by farsz nie wypłynął. Uformować kształtne drożdżówki, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Jeżeli nie macie kruszonki i nie macie czasu, by ją zrobić możecie zastąpić ją posypując bułeczki sezamem lub gruboziarnistym cukrem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Zostawcie odstęp, pamiętając że nasze bułeczki urosną.

Po tym czasie pieczcie ok. 25 min. w temp. 190 C do czasu aż się zarumienią:)

Do kawy i na poprawę humoru idealne!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.