Drożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek z makiem, imprezę lub karnawał. Ciasto jest bardzo puszyste, drożdżówki wilgotne dzięki masie makowej z bakaliami i chrupiące dzięki maślanej i pachnącej kruszonce. Drożdżówki możecie posmarować także dowolnymi powidłami, konfiturą lub marmoladą, przygotować z nadzieniem serowym, udekorować kruszonką lub polać lukrem. Będzie pysznie!
Drożdżówki z makiem, powidłami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka + 50 g cukru
- 80 g masła + 40 g
- 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
- 1 jajko + 1 żółtko
- spora szczypta soli
- 600 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami
- 4 spore łyżki powideł śliwkowych, u mnie domowe powidła śliwkowe z czekoladą
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 50 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK:
Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, sprawdzam palcem, ma być nie za gorące, nie za zimne.
Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
80 g masła rozpuścić.
Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut.
Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta.
Ciasto równomiernie posmarować powidłami śliwkowymi oraz masą makową omijając brzegi.
Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroić na kawałki.
Drożdżówki ułożyć nadzieniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem (40 g), odstawić na 20 minut. Między drożdżówkami zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu.
Drożdżówki przed włożeniem posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec około 20 minut do ładnego złotego koloru.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z masą makową z bakaliami HELIO, z powidłami śliwkowymi z czekoladą oraz chrupiącą kruszonką
Właśnie takiego przepisu na bułeczki drożdżowe szukałam! Już wiem, co przygotuję rano, pierwszego dnia świąt 🙂
Cieszę się:) Polecam gorąco. Drożdżówki są miękkie kilka dni i wilgotne, warto poczęstować rodzinę:)
Ależ one wygladaja:) smakowicie!
Robiłam, są przepyszne!
Super 👍