DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM I KRUSZONKĄ

Drożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek z makiem, imprezę lub karnawał. Ciasto jest bardzo puszyste, drożdżówki wilgotne dzięki masie makowej z bakaliami i chrupiące dzięki maślanej i pachnącej kruszonce. Drożdżówki możecie posmarować także dowolnymi powidłami, konfiturą lub marmoladą, przygotować z nadzieniem serowym, udekorować kruszonką lub polać lukrem. Będzie pysznie!

Drożdżówki z makiem, powidłami i kruszonką


SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 50 g cukru
  • 80 g masła + 40 g
  • 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • spora szczypta soli
  • 600 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami
  • 4 spore łyżki powideł śliwkowych, u mnie domowe powidła śliwkowe z czekoladą

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK:

Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, sprawdzam palcem, ma być nie za gorące, nie za zimne.

Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

80 g masła rozpuścić.

Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut.

Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.


PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.


Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta.

Ciasto równomiernie posmarować powidłami śliwkowymi oraz masą makową omijając brzegi.

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroić na kawałki.

Drożdżówki ułożyć nadzieniem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem (40 g), odstawić na 20 minut. Między drożdżówkami zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu.

Drożdżówki przed włożeniem posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec około 20 minut do ładnego złotego koloru.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

Drożdżówki z masą makową z bakaliami HELIO, z powidłami śliwkowymi z czekoladą oraz chrupiącą kruszonką

3 odpowiedzi do “DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM I KRUSZONKĄ”

    1. Cieszę się:) Polecam gorąco. Drożdżówki są miękkie kilka dni i wilgotne, warto poczęstować rodzinę:)

Pozostaw odpowiedź Agnieszka M. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.