Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem to wspaniały pomysł na całoroczny deser lub słodkie bułeczki do szkoły, pracy. Możesz je dowolnie faszerować (dżemy, powidła, słodkie masy, owoce smażone), także udekorować je kruszonką lub lukrem, polecam polewę z białej czekolady. To idealna propozycja na świąteczny mini wypiek.

Drożdżówki z makiem


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła + 40 g do posmarowania drożdżówek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • większa szczypta soli
  • 600 g masy makowej

SKŁADNIKI NA ZACZYN:

  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK:

Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, sprawdzić palcem, ma być nie za gorące, nie za zimne.

Przygotować zaczyn: do dużego kubka wlać mleko, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

80 g masła rozpuścić, lekko przestudzić.

Do dużej misy przesiać 500 g mąki pszennej, wlać spienione drożdże, dodać 50 g cukru, sporą szczyptę soli, wbić 1 jajko i żółtko, mleko oraz roztopione lekko ciepłe masło – 80 g.

Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut.

Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem.


Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta.

Posmarować masą makową. Zostaw do 2 cm wolnych brzegów. Możesz także przed nałożeniem masy makowej wysmarować ciasto cienko ulubionym dżemem. Najbardziej pasować będą niezbyt słodkie przetwory.

Zwinąć w rulon, kroić na niewielkie drożdżówki.

Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem – 40 g, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut.

Między drożdżówkami zostawić odstępy, ponieważ urosną. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190 st. C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu.

Nadmiar kruszonki można zamrozić w pojemniku.

Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec około 20 minut do ładnego złotego koloru.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Drożdżówki z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.