Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką

U mnie słońce za oknem i puszyste drożdżówki z marmoladą, aromatyczną skórką pomarańczową HELIO oraz domową, chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować także z dowolnym dżemem, masą makową, twarogiem i bakaliami, udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub smakową kruszonką. Są puszyste, drożdżowe, miękkie, na deser, drugie śniadanie do szklanki kakao lub kawy – polecam przepis, bo domowe drożdżówki są najlepsze! 😉

Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką

ZasmakujKuchni.pl

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • opakowanie skórki pomarańczowej HELIO
  • większa szczypta soli
  • słoik marmolady wieloowocowej
  • do posypania kruszonka

Zamiast kruszonki możecie przygotować lukier: potrzebujecie 1 szklankę cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody, wymieszajcie szybko do powstania gładkiego i bez grudek musu, polejcie gotowe drożdżówki.

Dodatkowo:

1 jajko + 1 łyżka mleka do wysmarowania drożdżówek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszam z drożdżami. dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto, pod koniec dodaję roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, by było elastyczne i miękkie. Formuję kulę, wkładam do oprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką  i odkładam na 20 minut. Po tym czasie smaruję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypuję kruszonką.

Piekę ok. 20 minut lub do złotego koloru.

Jeśli wybraliście lukier to po upieczeniu i lekkim wystudzeniu drożdżówek polukrujcie je.

Zasmakuj Kuchni

Inspiracja: tutaj.

Do drożdżówek można wykorzystać smakową kruszonkę lub kolorowy, smakowy lukier, polecam wpisy:

Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa

Jak zrobić domowy lukier? Lukry – smakowe i kolorowe

2 odpowiedzi do “Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.