Drożdżówki z marmoladą

Dziś prosty i szybki przepis na domowe i puszyste drożdżówki – ślimaczki z marmoladą, chrupiącą kruszonką oraz aromatyczną skórką pomarańczową HELIO. Takie drożdżowe zawijańce można przygotować także z dowolnym dżemem, masą makową, twarogiem i bakaliami, udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub smakową kruszonką. Są puszyste, drożdżowe, miękkie. Idealne na popołudniowy deser, drugie śniadanie, ot tak do szklanki kakao, esencjonalnej dobrej herbaty lub aromatycznej kawy. Polecam!

Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką

ZasmakujKuchni


SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 100 g skórki pomarańczowej HELIO
  • większa szczypta soli
  • słoik marmolady wieloowocowej
  • do posypania kruszonka

Zamiast kruszonki możecie przygotować lukier.

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody.

Do szklanki cukru pudru wlać wodę i energicznie wymieszać do powstania gładkiego i bez grudek musu.

Dodatkowo do posmarowania wierzchu drożdżówek:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszam z drożdżami, dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, by było elastyczne i miękkie. Formuję kulę, wkładam do oprószonej mąką miski i odstawiam na 1 godzinę i 30 minut do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry.

Tak przygotowane kawałki układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką  i odkładam na 20 minut. Po tym czasie smaruję je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka oraz posypuję kruszonką.

Drożdżówki piekę ok. 20 minut aż nabiorą ładnego, złotego koloru.

Jeśli wybraliście lukier, to po upieczeniu i lekkim wystudzeniu drożdżówek polukrujcie je.

Zasmakuj Kuchni


Inspiracja: tutaj.

2 odpowiedzi na “Drożdżówki z marmoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *