Drożdżówki z nektarynkami

Drożdżówki z nektarynkami to idealny i bardzo puszysty wypiek nie tylko na weekend. Drożdżowe ciasto jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu możesz do niego dodać dowolne owoce, najlepiej sezonowe, także dżem lub klasyczną nutellę. Puszyste, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe i owoce z kubkiem kakao to coś co pamiętam z dzieciństwa.. Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem lub domowym lukrem, np. lukrem z białej czekolady. Będzie pysznie! Zapraszam po sprawdzony przepis na domowe drożdżówki z owocami. W przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku oraz zdjęcia ułatwiające przygotowanie drożdżówek.

Drożdżówki z nektarynkami


SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g cukru z wanilią
  • większa szczypta soli
  • 4 nektarynki

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 220 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Dodatkowo do posmarowania bułeczek: 1 jajko + 3 łyżki mleka

Ponadto: cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek.


Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie drożdżówek zaczynam od zrobienia rozczynu. Do małego rondelka wlewam mleko, lekko go podgrzewam. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.

Do miski (lub garnuszka) wlewam letnie mleko, dodaję 6 łyżek cukru, kruszę świeże drożdże i wsypuję 1 łyżeczkę mąki pszennej. Mieszam rózgą kuchenną (chwilę) do połączenia i rozpuszczenia drożdży. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozczyn przykrywam ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wyłączyć piekarnik i tam wstawić rozczyn. Ja tak robię.

Wyrośnięty buzujący rozczyn po 20 minutach wygląda tak.

Jeśli znacznie nie urósł zostaw go jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie 100 g masła roztop w garnuszku, lekko przestudź.

Do sporej miski wsypuję 4 szklanki mąki pszennej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Dodaję większą szczyptę soli, wbijam 2 całe jajka (o temperaturze pokojowej), wlewam wyrośnięty rozczyn oraz wystudzone i roztopione masło. Mieszam wszystko łyżką do połączenia po czym wyrabiam ciasto dłońmi. Jeśli za bardzo się klei, podsypuję je lekko mąką. Ciasto wyrabiam rękoma przez 10 minut.

Odstawiam je na pełną godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką (lub ręcznikiem papierowym).

Po tym czasie wyrabiam krótko ciasto, rozwałkowuję je na spory prostokąt.

Umyte nektarynki kroję w kostkę lub nieduże cienkie półplasterki.

Na rozwałkowany prostokąt rozkładam równomiernie owoce, omijając brzegi. Posypuję 15 g cukrem z wanilią.

Ciasto zwijam wzdłuż dłuższego boku w rulon.

Kroję na plastry o grubości około 3 cm. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Drożdżówki z nektarynkami wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 15-20 minut do ładnego złotego koloru.

Drożdżówki po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem. Jeśli lukrem to wymieszaj w szklance cukru pudru 3 łyżki wody i polej drożdżówki. Zamiast wody śmiało użyj soku z cytryny lub pomarańczy.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Drożdżówki z nektarynkami”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *