DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Dziś sprawdzony przepis na słodkie bułeczki z nadzieniem. Opis krok po kroku ze zdjęciami. Drożdżówki możecie nafaszerować dowolnym dżemem, marmoladą lub świeżymi owocami, np. borówkami lub puree z jabłek. Łatwy przepis z dostępnych przez cały rok składników, który możecie modyfikować – bułeczki można posypać kruszonką, cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem.

Drożdżówki z nutellą


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 średnie jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko
  • duży słoik nutelli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Drożdżówki wycinam miseczką o średnicy Ø 15 cm.
Z przepisu o tej wielkości drożdżówek wychodzi 17 sztuk.
Drożdżówki możecie posypać kruszonką lub wystudzone polać lukrem.
Bułeczki dowolnie można faszerować.


PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszę, wsypuję do większego kubka lub miseczki, dodaję 2 łyżki cukru oraz letnie mleko. Składniki łączę szybko i dokładnie rózgą kuchenną, odstawiam w ciepłe miejsce na 10-12 minut.

Rozczyn po 12 minutach.

W międzyczasie do sporej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz cukier z wanilią. Mieszam.

Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy dodaję go do składników sypkich w misce, wlewam roztopione i przestygnięte masło oraz jajko. Całość zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto.

Odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.

Po tym czasie ciasto porcjuję, rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam średniej wielkości kółka. W tym celu szykuję sobie miskę o średnicy Ø 15 cm.

Na środek każdego wyciętego kółka nakładam 1 większą lub 2 łyżeczki nutelli, zwijam na pół, zlepiam dokładnie brzegi (podobnie jak pierogi), następnie formuję bułeczki.

Drożdżówki układam łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstęp, bułeczki urosną. Każdą smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy użyciu pędzelka.

Zasmakuj Kuchni

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam drożdżówki na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 20-23 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

14 odpowiedzi na “DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ”

      1. Witam. Do czego ta dodatkowa łyżka mąki? Czy aby nie do rozczynu? Bo mi nie wyrósł rozczyn z mleka drożdży i cukru

  1. Świeże drożdże w sklepie są biorę się za pieczenie jutro 🙂
    Z opisem.latwo bedzie:)
    Dziękuję i pozdrawiam
    Justyna

Skomentuj Dagmara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *